Selidba je laka uz dobru organizaciju

Verovali ili ne, selidba bez stresa je moguća!

Svaka promena je teška i stresna. Za neke selidba predstavlja najveću promenu u životu. Kako biste izbegli nepotrebne komplikacije, potrebno je da napravite detaljan plan kojim ćete se voditi tokom procesa seljenja.

Napravite popis stvari

Najpre napišite listu stvari koje želite da preselite u novi dom. Za razvrstavanje lomljivih stvari, pokućstva i različitih delova nameštaja koristite nalepnice ili markere različitih boja. Na taj način ćete se lakše snaći tokom raspakivanja pri useljenju i raspoređivanju stvari na željena mesta. Obazrivim pakovanjem uštedećete na vremenu kada bude trebalo da se raspakujete. Označavanje kutija je jedan od najbitnijih koraka tokom pakovanja, a pored krupne naznake markerom šta stoji u kutiji nije na odmet napisati i kratak opis zapakovanih predmeta. Korisno je da napravite i listu inventara koja će vam pomoći da se lakše snađete i nađete šta vam zatreba iz gomile kutija koje su pristigle u vaš dom.

Nabavite kutije za pakovanje

Potrebne su vam kutije različitih oblika i veličina. Lako su dostupne, a veoma korisne prilikom selidbe. Preporučujemo vam da u već korišćene kutije ne stavljate lomljive i osetljive stvari, jer tokom transporta može doći do njihovog oštećenja. Za čaše, posuđe, ogledala, kao i za umetnička dela i elektronske uređaje savetujemo da kupite nove kutije. Sortirajte kutije prema karakteristikama i vrsti stvari koje sadrže. Ne bi trebalo da ih prepunite, kako biste bili sigurni da će bezbedno stići na novu adresu. Obavezno ih dobro oblepite i na kraju označite. Trudite se da kombinujete teže i lakše stvari kako biste maksimalno iskoristili prostor i raspodelili težinu ukupnog tereta.

Pakujte stvari korak po korak

Najbezbolnije je da selite sobu po sobu. Tako ćete postepeno raščišćavati stan i imati detaljan uvid u ono što je preostalo. Razvrstavanje stvari po sobama će vam znatno uštedeti vremena kada ih budete dopremili u novi stambeni prostor.

Raspakivanje u novom stanu

Raspakivanje takođe radite postepeno, sobu po sobu, kutiju po kutiju. Obeleživači i popisane kutije će vam sređivanje novog doma učiniti veoma brzim, a pored uštede na vremenu, sačuvaćete se i od nepotrebnog stresa.