Kada se odlučiti za samostalnu, a kada za profesionalnu selidbu

Ovo je pitanje koje muči ljude širom sveta kada reše da se presele. Odgovor na njega zavisi od brojnih faktora – vremena, novca, količine stvari i razdaljine između novog i starog doma. Ukoliko planirate lokalnu selidbu, samostalna organizacija selidbe ne predstavlja veliki problem. Kada se radi o međunarodnoj selidbi, morate biti još obazriviji. Ipak, kako bi ste doneli pravu odluku, potrebno je da dobro razmislite.

Koliko stvari imate?

Za generalnu predstavu o količini stvari, trebalo bi da se vodite prema okvirnim dimenzijama kamiona koje agencije koriste.

U kombi do 1.6 tona nosivosti, sa dimenzijama tovarnog dela 3.3 x 1.8 x 1.8 može stati tek nekoliko stvari. Idealni su za studentsku selidbu.

Kamion od 2 tone dimenzija 3.5 x 2 x 1.8 praktičan je za manje selidbe. Takvim kamionom možete preseliti stan do 35m2.

Za selidbe stanova od 30 do 55 metara kvadratnih idealan je kamion od 3.5 tone, dimenzija 4.1 x 2.1 x 2.3 metra.

Ukoliko želite da preselite stan od 50 do 100 metara kvadratnih, trebalo bi da iznajmite kamion od pet do sedam tona.

Kolika je udaljenost novog doma od sadašnje lokacije?

Ukoliko postoji šansa da selidbu sprovedete jednosmernom vožnjom od starog do novog doma, troškovi iznajmljivanja kamiona mogu biti manji do čak 50%. Ne zaboravite da na se na cenu rentiranja kamiona dodaju troškovi goriva i kilometraže.

Nezavisno od toga da li ćete samo iznajmiti kamion ili angažovati profesionalnu agenciju za selidbe, ova dva faktora prisutna su u oba slučaja.

Kada ste odgovorili na ova pitanja, pozovite neku od selidbenih agencija i pitajte da obave procenu cene selidbe. Raspitajte se da li je iko od vaših prijatelja koristio usluge agencije, potražite preporuke od ljudi koji su imali iskustva sa ovom vrstom usluge.

Sagledajte sve mogućnosti

Kada ste napravili poređenje cena samostalne i profesionalne selidbe, razmotrite dodatne mogućnosti. Možete unajmiti agenciju za pakovanje, utovar i istovar, kao i otpakivanje vaših stvari. Moguć je i angažman profesionalaca isključivo za utovar i istovar pokućstva.

Ukoliko se ipak odlučite da samostalno obavite selidbu, razmotrite koliko ste zaista sposobni da ceo proces obavite bez štete i dodatnih troškova.

– Koliko vam je vremena potrebno da popakujete stvari, utovarite ih u vozilo i transportujete do željene lokacije?

– Da li ćete imati dodatnu pomoć od porodice, prijatelja ili komšija?

– Da li posedujete lomljive stvari ili specijalnu vrstu tereta koji zahteva posebno rukovanje? Da li takve predmete možete prevesti sami?

– Da li ste sigurni da možete samostalno da preselite stvari, a da ih pritom ne oštetite?

Nakon naših saveta i predloga, na Vama je samo da odlučite da li želite da angažujete profesionalce koji će Vaše stvari preseliti bezbedno, stručno i profesionalno, bez stresa i nepredviđenih situacija.