5 najčešćih grešaka prilikom selidbe

1. Kada se selite, ne možete improvizovati. Morate napraviti vrlo detaljan plan čitave selidbe.

Odlaganje procesa selidbe predstavlja vašeg najgoreg neprijatelja. Čak i manje, lokalne selidbe će vas izložiti velikom stresu ukoliko nisu na vreme i detaljno isplanirane. Kao i u svakoj životnoj stavki, vreme je luksuz, a kada su selidbe u pitanju, vreme je neophodno. Selidbu bi trebalo pripremati mesecima unapred.

Pažljivo istražite sve mogućnosti, od biranja agencije koja će vam pomoći tokom selidbe, preko pakovanja do osiguranja Vašeg pokućstva. Vodite beležnicu koja će vam olakšati organizaciju i planiranje.

2. Pogrešan odabir trenutka za selidbu i loše planiranje će vas skupo koštati.

Ključ efikasne selidbe je i pametno izabrano vreme za njenu realizaciju. Letnje vreme je svakako najzahvalnije za preseljenje, ali imajte u vidu da su tada selidbene agencije i najangažovanije. Jesen i proleće su takođe periodi povoljni za selidbu.  Uzmite u obzir da agencije možda neće biti dostupne za vreme praznika.

Sagledajte širu sliku – raspitajte se o kompanijama koje vrše seldibe i njihovim preporukama najkasnije dva meseca pre selidbe. Na taj način ćete lakše izbeći saradnju sa nepouzdanim i firmama.

Ako ste odlučili da iznajmite kamion kojim ćete preseliti svoje stvari, raspitajte se o njegovim dimenzijama i na vreme ugovorite najam.

3. Angažovanje nepouzdane selidbene agencije može dovesti do katastrofalnog ishoda.

Raspitajte se o kompanijama, iskoristite internet i svoje kontakte kako biste izabrali agenciju sa iskustvom i stručnim osobljem.

Pre nego što potpišete ugovor sa profesionalcima, zahtevajte odgovore na sledeća pitanja:

– Koje su vaše reference?

– Da li radite procenu selidbe?

– Da li postoje posebni dogovori, kao na primer angažovanje više kombija  umesto velikog kamiona, zbog uskih ulica ili  gužve u saobraćaju? Imajte u vidu da takav dogovor povećava  Vaše troškove.

4. Izbegnite selidbu nepotrebnih stvari.

Iako Vam se čini da je najlakše sve spakovati u kutije, izložićete sebe nepotrebnim troškovima i stresu. Više stvari predstavlja više tereta, pa vam agencije mogu naplatiti više nego što je potrebno.

Otarasite se nepotrebnih stvari, stare odeće ili neupotrebljivih aparata.

5. Ukoliko ne osigurate svoje stvari, ostaćete obeštećeni ako prilikom selidbe dođe do bilo kakvog oštećenja.

Čak i da je svaki predmet pažljivo upakovan i ako se njime profesionalno rukuje, može doći do nezgode. Napravite osiguravajući ugovor i pažljivo pročitajte sve stavke, posebno delove napisane sitnim slovima. Na taj način ćete biti smireniji na dan selidbe, a ukoliko i dođe do oštećenja, biće vam nadoknađeno.