Čega se najviše plašimo tokom selidbe?

strah od selidbe beocontrolSvi mi zaziremo od velikih promena koje se dešavaju u našem životu, a od polaska u školu do prvog deteta jedna među najstersnijim situacijama su i selidbe. Zbog velikog stresa i straha da neće sve ispasti kako treba skloni smo da obaveze oko selidbe odlažemo do poslednjeg trenutka, zbog čega sami sebi stvaramo još veću paniku.

A šta je to što nas najviše plaši u vezi sa selidbom?

STRAH DA NEĆEMO OBAVITI SVE OBAVEZE NA VREME

Veliki broj obaveza koje treba obaviti vrlo često parališe u poslednjem trenutku kada treba obaviti i najveći broj stvari. Da bi umanjili strah od selidbe stavite na papir sve što treba uraditi, napravite ‘’TO DO’’ listu i sledite jedan po jedan zadatak. Saveti su da se latite prvo najzahtevnih obaveza, a da one najlakše ostavite za kraj. Jednom kada ste teške obaveze ostavili iza sebe dobićete polet da i druge obavite u što kraćem roku.

STRAH OD NEPAŽLJIVIH RADNIKA

Vrlo često čujemo jako loša iskustva i najrazličitije priče ljudi koji su imali nepredviđene situacije tokom svojih selidbi, a ovakve situacije znaju da unesu nemir i nama, bez obzira što se u suštini dešavaju u retkim situacijama. Istina je da se gubitak stvari i njohovo oštećenje dešava usled nepažnje radnika koji vrše selidbu, ali nisu svi radnici toliko neprofesionalni i nepažljivi, te treba samo napraviti malo istraživanje i raspitati se za one kompanije koje imaju najbolje preporuke. Na ovaj način pobrinućete se za bezbednost vaših stvari, ali i zaštiti sebe nepotrebnog stresa.

STRAH OD GUBITKA ILI OŠTEĆENJA STVARI

Jedan od najvećih strahova tokom selidbe je svakako strah da će vaše vredne stvari i nameštaj biti oštećen ili izgubljen. Ipak agencije koje vrše selidbu i same daju garanciju da do ovakvih stvari ne dođe, ali ako se i kojim slučajem to desi, pokrivaju štetu osiguranjem koje plaćate prilikom iznajmljivanja usluge seljenja. Ali za svaki slučaj proverite šta nudi njihova ponuda.

Ako smatrate da ni ovo nije dovoljno, uvek postoji mogućnost da i sami doplatite posebno osiguranje u slučaju oštećenja ili gubitka stvari koje će vam nadoknaditi eventualnu oštećenu robu. Dodatne mere preventive jesu da vidno označite osetljive i lomljive stvari, ali i da najvrednije stvari uvek imate kod sebe.

STRAH DA SE DECA NEĆE ADAPTIRATI

Prva rekacija dece nakon što im saopštite da ćete se preseliti je uvek plač. Svakom roditelji plač dece je najbolniji, ali treba shvatiti ovo kao normalnu situaciju, obzirom da selidbom deca gube ono što ime je u tom period najvrednije a to su njihovi drugari. Ipak imajte u vidu da sew deca vrlo lako adaptiraju na novu sredinu, čak mnogo lakše nego odrasli. Jedino što možete uraditi u ovoj prilici jeste da iskreno porazgovarate sa njima, da im na vreme najavite selidbu i kažete prave razloge zašto se selite. Vrlo često pomaže i da ih uključite u selidbu.