Kako proći jeftinije sa selidbama na dugim relacijama

I oni koji se sele po prvi put i oni koji imaju vise iskustva sa selidbama, znaju da one uključuju planiranje brojnih detalja ali i troškova. Zato i jedni i drugi traže najjeftinije rešenje, naročito prilikom selidbe na  daljim relacijama ili međunarodnih selidbi.

A kako u tome i uspeti? Evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da ostanete u okvirima planiranog budžeta kada je reč o selidbama u udaljene države i gradove sveta.

Raspitajte se za akcije i promocije

Ne bi li pridobili veći broj klijenata agencije za selidbu nude brojne pogodnosti za ozbiljne klijente koji neretko uključuju besplatne kutije za pakovanje, zaštitne folije ili čak određeni popust što je relacija selidbe duža. Zato savetujemo da se dobro raspitate šta je sve uračunato u cenu, da li ima nečeg što ide besplatno ili pak ako nema, da se dogovarate i pregovarate sa agencijom jer u 80% slučaja, naročito kada je reč o selidbama na dugim relacijama, agencije jesu spremne na odstupanje od prve ponude.

Napravite listu pitanja za svaku firmu sa selidbu

Kako vam nijedan od detalja ne bi promakao, i kako bi bili u mogućnosti da ocenite kolika je realna vrednost usluge koju selidbena agencija nudi,  pripremite listu pitanja, kako bi dobili odgovore na željena pitanja i uspeli da se odlučite za onu agenciju koja nudi najbolje uslove selidbe. Pitanja koja treba da postavite odnose se na:

–      Pomenute popuste i promocije;

–       Osnovnu uslugu koja se nudi;

–       Koji su ključni faktori koji učestvuju u formiranju krajnje cene;

–       Posebne dodatne takse;

–        Osnovno i dodatno osiguranje vaših stvari tokom selidbe;

Ne zaboravite da tražite procenu selidbe

Svaka od agencija koja ozbiljno pristupa poslu selidbe i sama će vam ponuditi besplatnu procenu selidbe. Procena se formira za svaki slučaj posebno, jer se u njoj analiziraju količina stvari, njihova vrednost, veličina, ali i tačna kilometraža od jednog stana do drugog, koji vid transporta se koristi, kao i kroz koje države se sve prolazi. Tražite detaljnu procenu selidbe od svih agencija kojima ste se obratili za uslugu, jer će vam sa njima biti mnogo lakše da se odlučite za najbolju i najpovoljniju agenciju.

Posebnu pažnju obratite na dodatne takse

Dodatne ili skrivene takse pojavljuju se kod određenih država za teret čiji je transport uređen posebnom regulativom. To su uglavnom one stvari koje štete životnoj okolini, specijalni tereti, ali i skupoceni predmeti i umetnička dela. Za njihov prevoz i same agencije neretko uvode posebne takse, naročito ako zahtevaju dodatni trud, pažnju ili zaštitu kako bi se pomerile i prevezle sa jednog vozila na drugo,  ili jedno mesto na drugo. Dobra stvar je da sve dodatne takse moraju biti predviđene aneksom ugovora, ako ne i novog ugovora, te  jedino što treba preizeti jeste samo pažljivo pročitati ugovor, razmotriti ga  i detaljno se informisati o ukupnoj krajnjoj ceni.