Kako pripremiti kuhinju za selidbu? I Beocontrol

Pakovanje tokom selidbe jedan je od najnapornijih poslova i pomalo dosadan, jer tokom njega million i jedna sitna i krupna stvar nam prolazi kroz ruke. Kada je reč o broju sitnica tu svakako prednjači kuhinja, kuhinjski elementi i sve što stane u njih, od činija, šerpi, lonaca, tanjira, sudova, escajga, pa do stolica i stola, pa je selidba kuhinje jedan od najzahtevnijih poslova po rečima svih onih koji su se bar jednom selili.

selidbe kuhinjeVeliki broj stvari zahteva posebnu opremu za seljenje kuhinje, a da bi prošli što jeftinije predlažemo da umesto kesa i kutija koje kupujete, u ove svrhe pribavite stare čaršafe, peškire, novine, traku za lepljenje, i kutije male i srednje veličine.

Kada ste pribavili sve neophodno i inventar iz kuhinje razvrstali,  krenite sa pakovanjem najkrupnijih delova, a to su svakako kuhinjski elementi, sto i stolice. Kako su svi stolovi rasklopljivi savetujemo da ga rastavite u delove i da onda jedan po jedan deo pakujete u kutije. Kada je reč o stolicama, posebnu pažnju treba obratiti na nogare, jer su one najosetljvije i traže da se posebno zaštite.

Nakon što ste završili sa ovim delovima na redu su kuhinjski uređaji, koje je neophodno isključiti iz struje i preporučljivo da vratite u njihove originalne kutije. Od svih eletronskih uređaja najosetljiviji je frižider, koji je neophodno isključiti 24 sata pre selidbe, dobro očistiti led i osušiti ga.

Više o tome kako rukovati sa frižiderom tokom selidbe.

Ćebad iskoristite da biste zaštitili veće osetljive stvari od ogrebotina tokom transporta dok  peškire možete iskoristiti za manje uređaje.

Jednom kada ste završili sa ovim na redu su brojne sitnice. Uvek možete iskoristiti unutrašnjost posuda da u njih poslažete sitnije stvari, ipak imajte u vidu da i takvu posudu treba zaštiti od udara i ogrebotina koje mogu nastati tokom vožnje, zato pripremite kutije i dobro ih ojačajte lepljivom trakom. Prilkikom pakovanja potrudite se da teže stvari stavite na dno, dok ćete lomljive i najostetljivije stvari ostaviti za kraj i posvetiti im posebnu pažnju prilikom pakovanja. Zato predlažemo da svaku šoljicu, času ili tanjire obmotate starim novinama, a kutiju u koju ih pakujete ispunite izgužvanim papirom, da bi makar malo ublažili eventualne udare tokom vožnje.

I ovde važi pravilo da naznačite na kutiji šta se u njoj nalazi, kako biste obratili posebnu pažnju na lomljive stvari tokom ubacivanja i izbacivanja iz kamiona, a naročito na one vrednije stvari za koje ste odvojili dosta para prilikom kupovine.

Razvrstavanje i pakovanje svih kuhinjskih sitnica prilikom selidbe je dobra prilika da još jednom razmislite i otarasite se svih onih nepotrebnih, jeftinih sitnica koje su se skrivale godinama iza velikih lonaca. Zato je selidba uvek idealna prilika za veliko spremanje svih nepotrebnih stvari, za koje ste možda zaboravili i da ih imate u kući.