10 najčešće zaboravljanih stvari tokom selidbe

Tokom svake selidbe milion i jedna stvar nam prođe kroz ruke, iskoro sve bar jedanput prebacimo sa jednog mesta na drugo. Nije ni čudo da se veliki broj stvari zaturi, zaboravi ili čak nikada ne nađe. Posebno budite oprezni kod 10 najčešče zaboravljenih stvari, pa predlažemo da najpre njih uredno spakujete i obeležite, odložite na sigurno mesto.

A koje su to stvari?

stvari selidba 2

1.   BITNA DOKUMENTA – Obezbedite na vreme kopije medicinskih snimaka svih članova na vreme, kao i svu neohodnu medicinsku donumentaciju za svog kučnog ljubimca. U većini slučjaeva ona ostaje u arhivu lekara ili veterinara, pa je neophodno preuzeti je ili pribaviti važeće kopije za slučaju bolesti u novom gradu.

Jako bitna dokumenta su i svedočanstva o ocenama dece, jer će vam ona biti potrebna prilikom upisa u novu školu.

2.   ’’ZAKOPANO BLAGO’’ – Ukoliko ste sakrili neke vredne stvari širom kuće, budite sigurni da ste ih pokupili pre nego krenete. Posetite sva skrivena mesta, sakupite nakit, ostavite ga u sigirnosni sef ili ponestite sa sobom u ličnim stvarima.

3.   STARI BROJEVI TELEFONA – Spakujte stare imenike i ponesite sa sobom, jer vam se može samo učiniti da znate sve brojve napamet. To ćete svhatiti onoga trenutka kada se budete prisetili starih prijatelja i kada ne budete u prilici da pronađete njihove kontakte u mobilnom telefonu.

4.   STVARI NA HEMIJSKOM ČIŠĆENJU – Ne zaboravite da prikupite stvari koje se ne nalaze u vašem domu, koje ste privremeno odneli na čišćenje ili popravku. Zabeležite sve ove stvari na listu papira i preuzmite sa hemijskog čišćenja, šustera, časovničara, zlatara. Nikako ne zaboravite da vratite knjige u biblioteku, filmove u video klub, i sve ono što se kod vas nalazi, a nije vaše. Ovo će biti mnogo lakše nego da šaljete poštom iz drugog grada.

 5.   NOVE ADRESE – Koliko god izlgledalo smešno ne zaboravite da pribeležite bitne adrese u gradu u kom se selite. Najbolje mesto gde ćete ovo držati je novčanik, a pored svih ostalih neka se na papiru za svaki slučaj nađe i vasa nova adresa. U euforiji selidbe vrlo se često desi da se vlasnici ne sete nove adrese ili broja telefona.

stvari selidba

 6.   SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE – U posebnu kutiju odložite sva sredstva koja su vam neophodna za završno čišćenje svog starog doma.  U velikom broju slučajeva i ova kutija završi sa stvarima koje idu u kamion na novu adresu. Ukoliko niste angažovali agenciju koja će stan počistiti umesto vas, odložite ovu kutiju na vidljivo mesto, kako zbog toga ne biste išli ponovo u kupovinu.


7.   DALJINSKI ZA OTKLJUČAVANJE GARAŽE
– Iznenadićete se koliki broj ljudi  sa sobom i daljinski zaključavanje  garaže. Zato iz auta izvadite daljinski pre svih drugih stvari. Ovo je takođe stvar koju ćete u protivnom naknadno morati da šaljete poštom novom vlasniku ili agenciji za nekretnine. išćenje svog starog doma.  U velikom broju slučajeva i ova kutija završi sa stvarima koje idu u kamion na novu adresu. Ukoliko niste angažovali agenciju koja će stan počistiti umesto vas, odložite ovu kutiju na vidljivo mesto, kako zbog toga ne biste išli ponovo u kupovinu.

 8.   BILJKE I ŽIVOTINJE – Većina agencija za selidbu ne vrši transport ukrasnog bilja i vaših kućnih ljubimaca. Ovo je stvar koju morate posebno urediti ili naročito napomenuti prilikom sklapanja selidbene ponude. Zato je dobro unapred obezbediti prevoz kućnog bilja i životinja.

stvari selidba 3

9.   BANKOVNI RAČUN – Pametno bi bilo da otvorite svoj nov bankovni račun u novom mestu stanovanja bar mesec dana pre dana selibe, kako bi na njega preneli sva sredstva, imali uvek izvesnu sumu novca na dohvatu ruke.

 10. KLJUČEVI – Sakupite sve ključeve od starog doma. Pregledajte sva skrivena mesta na kojima obično ostavljate ključeve ukućanima. Ne zaboravite da proverite kod prvih komšija, iznad ulaznih vrata ili  u saksiji ispred ulaza.