17 korisnih saveta za lakšu selidbu

Da vaša selidba protekne lako i bez većih problema donosimo vam 17 korisnih saveta za lakšu selidbu bez stresa. Sledite ih po redu i videćete da će ovaj posao proći bez mnogo muke. Lista pravila koja je ispred vas može biti koristan mini vodič za selidbu, dovoljno je da sledite sva pravila i nijedna sitnica vam neće promaći, a selidba će biti ugodno iskustvo za vas, radnike koji vam pomažu, ali i novi i stari komšiluk.

saveti za selidbu beocontrol

1. POČNITE PRIPREME NA VREME – Izbegnite nepotreban stres i krenite sa pripremama selidbe od 30-60 dana, kako bi imali dovoljno vremena da se pozabavite svim pojedinostima.

2. OSMISLITE SVOJU STRATEGIJU ZA SELIDBU – Kako ćete stići od starog do novog doma dobro je odlučiti na vreme kako biste imali dovoljno vremena da razmotrite sve ponude prevoznika i odlučiti se najpovoljnijeg.

3. OBAVESTITE SVOG PREVOZNIKA O ROBI KOJU TREBA PRESELITI – Uputite ih u količinu robe ali i specijalne terete koje posedujete kako bi obezbedili mašine neophodne za manipulisanjem ovim teretom.

4. IZABERITE PRAVI VID TRANSPORTA – U zavisnosti od udaljenosti na koje se vrši selidba razmotrite sa prevoznikom koliki kamion bi bio zadovoljavajući, da li su neophodna neka dodatna vozila…

5. OSLOBODITE SE NEPOTREBNIH STVARI – Selidba je idealna prilika za sređivanje i čišćenje vaših ormara, garaža i drugih ostava u koje niste zagvirili više godina. Nepotreban nameštaj pošaljite na rasprodaju, stare časopise na reciklažu, a sve ostalo što više nema primenu u kantu.

6. NABAVITE DOVOLJAN BROJ KUTIJA – Većina stvati koje treba spakovati staje u obične kartonske kutije, koje možete nabaviti od prodavaca iz komšiluka, a ovim ćete smanjiti i troškove selidbe.

7. ORGANIZUJTE KUTIJE SA ROBOM – Razdvojite garderobu od lomljivih stvari, uvijte ih u bele čaršave kako bi bili lakši za prenošenje, a lomljve stvari pažljivo spakujte u kutije sa sitnim sinđerima kako bi izbegli oštećenja tokom transporta.

8. NAPRAVITE SPISAK SVIH VREDNIH STVARI – U gomili stvari sigurno ćete u jednom momentu tražiti nešto za šta niste sigurni ni da li ste spakovali ni preneli na novu adresu. Zato sastavite spisak najvrednijih stvari i njih odložite u posebnu kutiju za koju ćete lično biti zaduženi.

9. OBELEŽITE SVE STVARI – Jednom kada su stvari spakovane teško radnici mogu da zagviruju da provere šta se nalazi u njima, zato da bi ih oslobodili bespotrebnog otvaranja kutija i ponovnog pakovanja uredno obeležite šta se nalazi u kojoj kutiji.

10. OBAVESTITE STANARE U ZGRADI O DANU SELIDBE – Prilikom selidbe moraćete da zadžavate lift duže nego što je dozvoljeno, ali i napraviti gužvu na ulazu zgrade. Veća buka takođe može da smeta komšijama zato postavite obaveštenje na ulazu kako bi stanari bili upoznati sa ovim.

11. PRIPREMITE KUTIJU ZA OPREMU NEOPHODNU ZA DAN SELIDBE – Jedna kutija će morati da bude stalno pored vas tokom ovog dana, i ona pored sredstava za čišćenje treba da sadrži I toilet papir, kese za smeće, vašu rezervnu garderobu I toaletnu torbicu.

12. BUDITE TU ZA RADNIKE KOJI SU ANGAŽOVANI NA SELIDBI – Bez obzira da li ste angažobali profesionalne radnike ili svoje prijatelje da vam pomognu oko selidbe obratite pažnju na njih i potrudite se da im se nađete ukoliko im je nešto potrebno. Potrudite se da obezbedite hranu I piće za sve njih, jer je seliba veoma naporan fizički posao.

13. ZAŠTITITE SVOJE VREDNE STVARI – Posebno obratite pažnju gde ćete ostaviti svoje najvrednije stvari, porodični nakit. Predlog je da ih smestite u sef dok ne prenesete sve ostale stvari ili jednostavno odložite u torbu koja će biti pored vas u automobilu.

14. UGOVORITE I TAČAN TERMIN ISPORUKE NOVIH STVARI – Ukoliko ste kupili nešto od novog nameštaja dogovorite vreme isporuke tako da ne ometa selidbu, najbolje dan pre ili dan posle selidbe drugih stvari.

15. OBRATITE PAŽNJU DA NE POMEŠATE STVARI SU ZA BACANJE SA ONIM KOJE SE SELE – Da ne biste stvari za bacanje poneli na novu adresu posebno odvojite otpad od stvari koje se sele. Vi nećete moći da pregldate svaku kutiju koja se unosi u kamion a dobronamerni radnici ili rođaci mogu slučajno I ove kese da ubace u vozilo.

16. UREDITE SVE KUĆNE DAŽBINE – Prilikom plaćanja poslednjih računa za struju vodu ili gas, Internet ili kablovsku, proverite sve detalje oko prenosa dažbina na ime novog vlasnika.

17. NE ZABORAVITE NA SVOG LJUBIMCA – Ukoliko imate ljubimca, selidba za njega može biti prilično traumatično iskustvo, pa je pametno da nađete osobu koja će ga pričuvati tokom ovog dana.