Kako pripremiti dete za selidbu?

Bez obzira koliko za vas selidba bila stresna i naporna, za vaše dete je ona još stresnije iskustvo. Promena sredine, rastanak sa prijateljima u školi ili vrtiću i uklapanje u novu sredinu, propratne su stvari koje prate selidbu zato priprema deteta za selidbu  jedan od vaših nezaobilaznih zadataka, a sigurno i najbitniji.

Prvo i osnovno je svakako na vreme obavestiti dete o selidbi i uputiti ga na njemu prihvatljiv način zašto je selidba neizbežna, ali pored ovoga postoji bar još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju.

priprema deteta za selidbu

  1. Otvoreno razgovarajte sa detetom o selidbi. Držati u tajnosti detalje vezi nove adrese stanovanja i razloga zašto se selite nije baš preporučljivo, ali ni mudro.  Dete se može osećati iznevereno i isključeno iz celog procesa, što uzrokuje dodatni strah od selidbe i nove sredine. Zato objasnite detetu razloge zbog čega ste se odlučili na selidbu, opišite im kako će izgledati novi dom, kako bi znali šta je to što ih očekuje kada stignu u novu sredinu.
  2. Budite maksimalno iskreni sa decom i razgovarajte ne samo o tehničkim i organizacionim detaljima selidbe već i o poteškoćama i problemima koji mogu da nastanu. Razgovarajte o vašim i njihovim osećanjima, napomenite im i sami da selidba zna da bude stresna, ali da će se sve srediti vrlo brzo nakon što provedu prvu noć pod novim krovom.
  3. Nije loša ideja ni da  poklonite svojim mezimcima neku dečiju literaturu sa tematikom o selidbi. Naša preporuka su ’’Berenštajn medvedići – Dan selidbe’’.
  4. Dozvolite deci da učestvuju u selidbi tako što ćete ih zamoliti da vam pomognu oko pakovanja svojih igračaka i svoje garderobe ili obezežavanja kutija. To su zadaci koji nisu zahtevni, a njima će pomoći da se uključe u ceo proces selidbe.
  5. Ukoliko imate na raspolaganju veći broj soba u vašem novom domu, dozvolite detetu da samo izabere svoju sobu u kojoj će provoditi najveći deo dana.
  6. Neka učestvuje u uređenju svoje nove sobe. Iako neće moći mnogo da vam pomogne oko farbanja zidova, dozvolite mu da izabere boje za sobu, postere ili stikere koji će krasiti zidove nove sobe.
  7. Spakujte i detetu njegovu malu torbu za selidbu i dozvolite mu da u nju ubaci najomiljeniju igračku i garderobu koju će nositi prvog dana u novom stanu.
  8. Ukoliko dete ima svoju posebnu šoljicu ili činiju za hranu, smestite je u kutiju koju ćete otvoriti među prvima, kako bi se odmah susrelo sa poznatim stvarima.
  9. Takođe razmotite sa suprugom da među prvima uredite dečiju sobu kako bi odmah krenulo sa svakodnevnom rutinom u svom novom domu.