Dobro pregledajte antikvitete pre nego ih prepustite prevoznicima

Bilo da ste od bake ste nasledili stari vredni umetnički komad ili se već duže vreme bavite aukcijskim radom, pa na aukcijama ili internetu kupujete retke vredne umetnine izvesno je da će vam za prevoz antikviteta trebati  specijalizovani prevoznik, ali pre nego što ustupite vaš vredan predmet njemu na poverenje savetujemo da još jednom pregledate umetninu i posebno obratite pažnju na sledeće stvari.

Tokom provere vaše dobro plaćene umetnine zabeležite sva oštećenja i eventualna odstupanja od originalnog primerka, a stanje predmeta je neophodno i dokumentovati ili detaljnim opisom i potpisom ispod njega ili fotografisanjem iz više uglova.
prevoz antikvitetaSlike treba posebno pregledati da slučajno nemaju mrlja ili drugih oštećenja na samom platnu, ali i nekih ogrebotina na ramu slike. Ukoliko su vredne slike, ne smete uviti u rolnu, jer to može skinuti boju.  Sliku treba spakovati u posebne palete u kojima prednja  i zadnja strana neće direkto udarati u zidove.

Ukoliko posedujete skulpturu pored ogrebotina, posebnu pažnju treba obratiti na eventualna odstupanja kada je reč o obojenosti, obzirom da izbeljenost materijala ili drugo otstupanje u boji može biti znak eventualnog oštećenja i njegovog naknadnog prekrivanja koje  svakako treba ući u izveštaj. Isto pravilo važi i za metalne predmete na kojima se još mogu naći i izbočine koje su posledica oštećenja, pa ih treba takođe prijaviti. Njih je malo lakše spakovati za prevoz, ali treba posebnu pažnju obratiti na delove koji štrče iz glavnog dela statue i  njih posebno zaštiti tkaninom pre nego nekim materijalima.

U skupe umetnine spadaju i garderoba i retki materijali, ali s obzirom na njihovu čvrstoću njih je takođe jako lako pripremiti za transport, ali je bitno da se upakuju u kutije koje neće propustiti nikakvu vlagu, svetlo ili mirise. Za to su najpogodniji specijalizovani čvrsti kontejneri  koje poseduju gotovo sve agencije za selibu koje među svojim uslugama nude i prevoz specijalnih tereta.