5 najčeščih greški prilikom međunarodnih selidbi

međunarodne selidbe greške1Međunarodne selidbe se razlikuje od onih unutar granica iste države po tome jer zahtevaju veću pripremu, više skoncentrisanosti i obilno više vremena da se stigne sa tačke A do tačke B. Zato je neophodno biti  100% u pripravnosti i pri selidbi i paziti na da se 5 najčešćih greški ne dogode.

GREŠKA BROJ 1.

NE ANGAŽOVATI PRAVU FIRMU ZA SELJENJE

Ukoliko vaš teret nije veoma mali da bi mogao da se pošalje avionom, vrlo je verovatno da će sva roba putovati okeanom, ukoliko je reč o međunarodnoj selidbi na udaljenijim destinacijama, i to velikim metalnim konetjnerima, po posebnoj proceduri za šta je neophodna asistencija profesionalaca. Iako je transport kontejnerima jedan od najbeznednijih vidova transporta da bi teret unutar konetjenra ostao netaknut neophodno je da bude adekvatno spakovan, kako se ne bi oštetio prilikom spuštanja kranom na drugo transportno sredstvo.   Dobra firma za međunarodne selidbe će vam predočiti sve detalje unapred i ponuditi dodatan vid osiguranja vaših stvari.

GREŠKA BROJ 2

NE ORGANIZOVATI SE DOBRO PRE SELIDBE međunarodne selidbe greške

Ako treba celu kuću preseliti neophodna je dobra organizacija. Naročito bitna organizacija je prilikom pakovanja stvari kako bi u svakom trenutku znali gde se šta nalazi. Predlažemo lepljive papiriće u boji kako bi vidljivo razlikovali lične stvari od lomljivih, odeće ili tehnike. Od ove gonile odvojite lična dokumenta, pasoše, lekove i druga važna dokumenta. Nezamenljive stvari poput nakita i porodičnih dragocenosti takođe treba odvojiti i nositi sa sobom. Ove stvari na vreme odvojite u veliku putnu torbu koja će ići sa vama kako ne bi završile u pokretnom kontejneru.

 

GREŠKA BROJ 3

NEMOGUĆNOST KOMUNICIRANJAmeđunarodne selidbe greške2

Imajte telefon uvek pri ruci spreman da se na njega javljate do samog polaska.  Obzirom da vas očekuje promena vremenske zone, mejlovi su možda i bolji način da ostanete na stalnoj vezi sa firmom za selidbu. Ukoliko to već nemate, otvorite nalog na Gmailu ili Hotmailu do koga ćete imati pristup sa bilo kog kompjutera.

Razmislite i da li postoji neko iz vaše blizine koga bi iz agencije mogli da kontaktiraju dok ste vi u putu. Ukoliko postoji dostavite spisak kontakata pre vašeg odlaska.

GREŠKA BROJ 4

NE OSTAVITI DOVOLJNO VREMENA ZA EVETUALNE PRATEĆE AKTIVNOSTI

Jedna od najuticajnijih faktora tokom selidbi jeste vreme. Ostavite dovoljno vremens između vašeg poslednjeg dana selidbe tj. Trenutka kada je sve već spakovano i dana kada bi trebao konačno da napustite zemlju. Nikada se ne zna iz kog razloga treba ostatinekoliko sati ili nekoliko dana duže u zemlji.

Takođe, raspitajte se kada bi približno trebalo da stignu vaše stvari na novu lokaciju, ali imajte u vidu da je to samo približno, ali sa rezervom pravite planove na osnovu ovog roka.

GREŠKA BROJ 5

NEPOZNAVANJE NOVOG DOMA I REGULATIVE ZEMLJE U KOJU SE SELIMO

Različite zemlje imaju različitu regulativu. Za vas je jako bitno da se detaljno obavestite o unosu robe u novu državu. Neke od država zabranjuju unos alkohola ili vatrenog oružja. Opšte pravilo je da ne možete uneti ni osetljivu i lako kvarljivu robu. O detaljima vezanim za regulative zemlje u koju ste se uputili da bi našli novi dom, raspitajte se kod  vaše agencije za transport ili domaće ambasade u zemlji u kojoj planirate da živite.