Kako da bezbedno preselite kućnog ljubimca?

Kako da bezbedno preselite kućnog ljubimca?

Selidba je veoma stresna situacija za čoveka, a predstavlja posebnu vrstu traume za kućne ljubimce, koji nisu svesni šta se oko njih dešava. Iako je pri selidbi najvažnija dobra organizacija, transport kućnih ljubimaca predstavlja proces za koji je potreban dodatni oprez. Ukoliko se radi o međunarodnoj selidbi, imajte u vidu da svaka država ima određena pravila i zakonske propise o unošenju životinja u zemlju. Selidba na lokalnom nivou je svakako manje stresna po životinju, a vi kao vlasnici ćete imati bar jednu brigu manje, kada se radi o pravnoj regulativi. Nekoliko korisnih saveta pri seljenju vaših mezimaca može vam olakšati ovaj zahtevan posao.

Pripremite dokumentaciju

Raspitajte se o potrebnim dokumentima koji su neophodni za ulazak u stranu državu. Najčešće se radi o lekarskim uverenjima o vakcinaciji protiv besnila, pelcovanju i istorijatu zdravstenog stanja. Imajte u vidu da će vam možda biti potrebne i tranzitne dozvole, ukoliko prolazite kroz više zemalja, nezavisno od toga da li je u pitanju drumski, železnički, vodeni ili vazdušni saobraćaj. Potrebne informacije možete dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu željene zemlje. Ukoliko planirate selidbu svojih ljubimaca iz inostranstva u Srbiju, možete se informisati na web stranici Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, u odeljku Uprave za veterinu, gde je postavljen detaljan spisak potrebne dokumentacije za prenos vašeg ljubimca. Ako imate egzotične životinje, imajte u vidu da je potrebna posebna dozvola za njihovo držanje u kući ili stanu.

Briga o zdravlju ljubimca na prvom mestu

Ako planirate međunarodnu selidbu i transport kućnog ljubimca avionom, obezbedite transportnu kutiju ili kavez, koji moraju biti dovoljno prostrani, sa prilagođenom ventilacijom i upijajućom folijom na dnu. Ljubimce je potrebno očistiti od crevnih parazita i krpelja 24 do 48 sati pre putovanja avionom. Za prevoz pasa avionom preporučuje se da se pas ne hrani najmanje 6 sati pre leta, i da mu se ne daje voda 2 sata pre poletanja.

U slučaju pasa i mačaka pri lokalnim selidbama, poželjno je da mezimce naviknete na vožnju, ukoliko do preseljenja nisu imali takvo iskustvo. To je idealan trenutak da proverite kako će se životinja ponašati u vozilu i da li će imati problema sa mučninom i stresom. Ako imate bilo kakve nedoumice, trebalo bi da se konsultujete sa veterinarom koji će vam dati adekvatan savet. Poželjno je da imate odgovarajući prenosnik, koji će psu ili mački onemogućiti kretanje po vozilu, kako vas ne bi ometali tokom vožnje. Preporuka je da svog ljubimca čipujete na vreme, čak i u slučaju da to ciljna destinacija ne zahteva.

Transport ptica, glodara i gmizavaca je znatno manje zahtevan. Sve što je potrebno je da im budu dostupni hrana i voda, a kavez prekrijte neprozirnom tkaninom.

Ribice i kornjače bi trebalo da budu spakovane u čvrste, plastične posude, sa otvorima za dotok vazduha, poput rupica.

Selidba ne mora biti sinonim za stres

Ukoliko želite da izbegnete ove komplikovane procese, ili ste jednostavno kratki sa vremenom, tu su ljudi sa višegodišnjim iskustvom u selidbi kućnih ljubimaca, koji će baš sve uraditi umesto vas.

Sve što je potrebno je da im ukažete Vaše poverenje i pustite ljubimca da uživa u najsavremenijoj transportnoj opremi i bezbednom putovanju u novi dom.