8 skupih grešaka tokom selidbe

Selidba je ozbiljan zadatak, pa mu treba pristupiti ozbiljno i predano kako bi se izbegli neki od najčešćih propusta koji nas mogu skupo koštati. U brzini i haotičnosti desava se veliki broj grešaka, ipak nekoliko od njih su veoma česte, pa skrećemo pažnju kako bi se bar njih klonili.

  1. Čekanje do poslednjeg trenutka može vas koštati više nego što možete i zamisliti jer u poslednjem trenutku  nemamo mnogo izbora, već se vrlo često zbog stiska sa vremenom odlučujete za varijantu koja nam je dostupna ne pitajući za cenu. Zato se priprema selidbe savetuje bar dva, do tri  meseca pre planiranog dana selidbe.
  2. greske selidbePovršna potraga za novim domom – Kada planirate selidbu imajte na umu da se treba dobro upoznati sa krajem gde želite da pronađete svoj novi dom. Dobro istražite lokacije na kojim bi želeli da se živite, što zbog cene koju ste spremni da platite za kupovinu i iznajmljivanje stana, ali i zbog bezbednosti, naročito ako imate manju decu.
  3. Pogrešno vreme za selidbu – Pogrešno vreme za selidbu može da učini selidbu komplikovanijom nego što ona to i jeste, ali i skupljom, naročito ako se odlučite za selidbu tokom leta, vikenda,  početkom i krajem meseca, kada se najviše selidbi i dešava. Ukoliko nije neophodno predlažemo da za selidbu ipak izaberete neki drugi period, kada će biti manje konkurencije, a samim tim i više prostora za pregovaranje oko cene.
  4. Zabluda da je selidba u vlastitoj režiji isplativija od iznajmljivanja agencije koja se time bavi – Veliki broj  obaveza koje treba urediti od iznajmljivanja kamiona, osiguranja, kupovina kutija i opreme za pakovanje u zbiru daju mnogo veći iznos od onog koji bi izdvojili za agenciju za seljenje.
  5. Samo jedna ponuda jedne agencije je velika greška koju možete napraviti, jer nećete imati mogućnost da uporedite  cene sa tržišta i odlućite se za agenciju koja nudi povoljnije usluge.
  6. Ne pokazati ceo prostor koji treba preseliti –  Prilikom ugovaranja posla potrudite se da realno predstavite ceo prostor koji treba preseliti kako se ne bi pojavili dodatni troškovi u vezi prostora ili nekih od stvari koje niste prikazali. Zato sa njima prođite od sobe do sobe i prikažite sve zahtevnije i osetljivije predmete, popnite se svim stepeništem, ne bi li agencija uzela u obzir sve faktore, a vi dobili što realniju ponudu za selidbu.
  7. Nepravilno pakovanje stvari –  Loše rukovanje i zaštita stvari tokom transporta može vas koštati mnogo više nego profesionalne usluge pakovanja istih. Ako se ipak odlučite da ovaj posao odradite sami trudite se da ispratite neka od pravila za pakovanje stvari.
  8. Nepoznavanje selidbene dokumentacije i vaših prava – Dobro se upoznajte sa pravilima koja agencija propisuje i proverite šta piše u ugovoru pre nego što ga potpišite. Ovako ćete znati šta tačno ulazi u uslugu seljenja, ali i pod kojim uslovima agencija će nadoknaditi eventualnu štetu, ali i za šta je ko odgovoran i zadužen tokom selidbe.