8 praktičnih saveta za pakovanje knjiga pred selidbu

pakovanje knjiga beocontrolPored vrednih umetnina i nakita koji ste nasledili od bake, skupe tehnike i markirane garderobe, možda i najvrednije u svakom stanu je kućna biblioteka vrednih i retkih knjiga koju ste sakupljali godinama unazad. Jer predstavljaju jako osetljive predmete koje treba zaštititi od fizičkih oštećenja, vlage, cepanja, ali i deformisanja, knjige zahtevaju posebnu pažnju prilikom selidbe vaših stvari. Zato ih treba adekvatno zaštiti prilikom pakovanja i naslagati tako da korice ostanu neiskrivljene, a stranice knjiga nigde savijene.

Zato vam donosimo nekoliko praktičnih saveta  za pakovanje knjiga i vaše kućne biblioteke pred samu selidbu.

  1. Pre nego krenete sa pakovanjem, popišite sve knjige, prebrojte ih i nabavite dovoljan broj čvrstih kutija u kojima ćete ih  preneti do kamiona za selidbu.
  2. Manje knjige i tanje možete slagati jednu na drugu, dok je za knjige sa čvrstim povezom preporučljivo da se u kutije slažu uspravno, na isti način kako ih pakujete na polici.
  3. Kada ih slažete, trudite se da među knjigama nema praznog prostora, jer onda neće stajati čvrsto što može oštetiti knjige.
  4. Ukoliko je reč o vrednim enciklopedijama ili drugim knjigama, koje za vas imaju posebnu vrednost, pre nego ih položite u kutije, ubacite ih u veliko kartonsko pismo koje će ih zaštiti od habanja.
  5. Albume sa porodičnim fotografijama ili specijalna izdanja knjiga koje ste dobili među prvima, razdvojte črvstim kartonom i opet pažljivo slažite dok ne popunite prazan prostor.
  6. Kada ste knjige naslagali u kutije, kutije dobro zatvorite i zalepite trakom.
  7. Kutije treba obeležiti kako bi radnici koji vas sele znali da ove kutije ostave za kraj i ne stavljaju ništa teško na njih.
  8. Ukoliko će knjige sa drugim stvarima putovati dugo i na daleko uverite se da će knjige biti na suvom i hladnom mestu u kamionu za selidbe.

pakovanje knjiga pred selidbu beocontrol

Spisak sa listom knjiga, ali i ostalim vrednim predmetima držite pored sebe na sigurnom mestu, kako bi pristigle knjige mogli da proverite istog trenutka kada pošiljka pristigne na vašu adresu.

U gomili kutija i gomili stvari i velike stvari brzo nestanu ili se zature, zato nikako ne propustite da ponovite pravilo koje smo ovde naveli kao prvo:  da ponovo prebrojite sve knjige koje su pristigle, kako bi bili sigurni da ste uspešno preneli svoju kućnu biblioteku.